tirsdag 2. september 2008

Skottland: Fakta om fotballandslaget til Skottland

Det skotske fotballforbundet ble stiftet i 1873 og de ble medlem av FIFA i 1910. Skottlands nasjonalstadion er Hampden Park i Glasgow. Laget trenes av George Burley.

Skottlands største seier er 11-0 mot Irland i 1901. Det største tapet kom mot daværende verdensmestere Uruguay i VM 1954. Skottland tapte 0-7.

Skottland er, sammen med England, det eldste fotballlandslaget i verden, og det var Skottland og England som møttes i verdens første internasjonale fotballkamp, i 1872. Kampen endte 0-0 og lagene har vært hissige rivaler siden - ikke minst også takket være Skottlands posisjon under England. Skottland har i perioder vært kjent for hooliganisme, særlig på 70-tallet. Kallenavnet på dem er "Tartan Army", og i 1977 stormet de Wembley og ødela målene. Siden det har det skjedd store endringer, og de skotske supporterne er nå anerkjent som vennlige, sporty og høylytte. '

Skottlands første kamp utenfor de britiske øye var mot Norge i 1929. Den ble spilt i Bergen, og skottene vant 7-3.

Skottlands offisielle prestasjoner

Skottlands høyeste rangering på FIFA-rankingen er 13, i oktober 2007. Den laveste er 88, i mars 2005. Disse tallene, og lengden i tid mellom dem, sier noe om hvor stor nivåheving Skottland har hatt de siste årene. Nåværende rangering, per 2. september 2008, er 16, (Norge er nummer 29) og den kraftige økningen siden lavmålet i 2005 (under Berti Vogts) kan tilskrives en rekke gode resultater oppnådd av Walter Smith og deretter Alex McLeish.

Nåværende trener er altså George Burley.

Tross fremgangen har ikke Skottland deltatt i et internasjonalt sluttspill siden VM i 1998.
I kvalifiseringen til VM i 2010 er de i gruppe med Nederland, Island, Norge og Makedonia. Du kan følge kvalifiseringen her. Denne bloggen vil også bli oppdatert med resultater og nyheter.

I kvalifiseringen til VM i 2006 endte Skottland på 3. plass i sin gruppe med 6. lag (inkludert Norge, som ble nummer 2). Skottland vant 3 kamper, hjemme mot Moldova og borte mot Slovenia og Norge, og spilte uavgjort 4 kamper. De tapte hjemme for Norge, borte mot Italia og hjemme mot Hviterussland.

I kvalifiseringen til EM i 2008 ble igjen nummer 3, denne gang i en gruppe med 7 lag. Dette var dog en god prestasjon da laget kun var 2 poeng bak annenplassen, som ble tatt av Frankrike. Italia fikk førsteplassen i det som var en særdeles tøff gruppe (med Ukraina, Litauen, Georgia og Færøyene som øvrige lag). Skottland spilte ikke en eneste uavgjort, vant 8 kamper og tapte 4 - inkludert sterke triumfer både hjemme og borte mot Frankrike. Uheldigvis for Skottland tapte de hjemme for Italia i den aller siste kampen (på overtid!) og mistet derfor annenplassen som hadde gitt direkte kvalifisering.

Skottland kan trøste seg med at de har deltatt i 8 VM, selv om de hver eneste gang har blitt slått ut i gruppespillet. Tre ganger har de blitt slått ut på målforskjell. I 1950 var de kvalifisert, men trakk seg fra deltakelse med begrunnelsen at de ikke var britiske mestere. Dette skyldtes det såkalte British Home Championship som i 100 år, med siste året i 1984, ble arrangert med England, Skottland, Wales og Nord-Irland/Irland som deltakere.

Skottland har deltatt i 2 EM, 1992 og 1996. Også da ble de slått ut i gruppespillet, i 1996 på målforskjell. Dette var nok en særdeles bitter historie for skottene. Laget møtte England i gruppespillet og tapte 0-2. Men de hadde likevel gått videre fra gruppespillet om ikke England hadde tapt hele 1-4 mot Nederland. Det siste 4-1 målet til Nederland sendte Nederland videre på bekostning av Skottland, og utallige engelskmenn ertet skottene med at de gjorde det med vilje.

Spillere
Blant spillere som er tatt ut i troppen til Skottlands første to VM-kvalifiseringskamper i september 2008 (mot Makedonia og Island) er keeperne Craig Gordon (Sunderland) og Allan McGregor (Glasgow Rangers), forsvarsspillerne Gary Caldwell og Stephen McManus (begge Celtic), Kirk Broadfoot (Glasgow Rangers) og Callim Davidson (Preston).

Blant midtbanespillere finner vi Scott Brown, Barry Robson, Paul Hartley og Shaun Maloney (alle Celtic), Darren Fletcher fra Manchester United og James Morrison fra West Bromwich.

Spisser er Kris Boyd og Kenny Miller (Glasgow Rangers), David Clarksom (Motherwell) og James McFadden (Birmingham).

Kaptein er vanligvis Barry Ferguson, men han er skadet til de første kampene.

Linker
- Alle landslagskamper (RSSSF)
- Det skotske fotballforbundet
- Lagprofil Skottland (NIFS)

Aktuelle artikler i forbindelse med Skottlands deltakelse i Norges VM-gruppe for kvalifiseringen til 2010
- Skadeskutte skotter før VM-kvalik (Dagbladet 3.9.08)
- Skottene frykter skandaledommer (Dagbladet 4.9.08)

Island: Fakta om fotballandslaget til Island

Islands fotballforbund ble grunnlaget i 1921, ble medlem av FIFA i 1923 og UEFA i 1954. Islands primære stadion er Laugardalsvöllur som ligger i Reykjavik. Island trenes av Olafur Johannesson.

Islands første internasjonale kamp ble spilt i 1946 hjemme mot Danmark, hvor laget tapte 0-3. Det er også mot Danmark laget har sitt største tap; 2-14 i 1967. Den største seieren er mot Færøyene i 1985 (9-0).

Tross sitt lave innbyggertall (i overkant av 300.000) har Island fostret mange gode fotballspillere og mange proffer i store klubber. Et godt eksempel er selvsagt Eidur Gudjohnsen i Barcelona. Islandske spillere har rykte på seg til å være hardtarbeidende, flinke til å høre på trenerne og flinke til å tilpasse seg. I den grad man kan generalisere sies det at de i liten grad har primadonnanykker og gode lederkvaliteter. De er også rimelige, en grunn til at land som Norge har hentet mange proffer fra øya.

Island har seks UEFA-godkjente innendørshaller og nærmere 100 fotballbinger som brukes omtrent døgnet rundt. Landet satser hardt på talentutvikling og har en stor drøm om å en gang kvalifisere seg til et internasjonalt sluttspill.

Islands offisielle prestasjoner
Lagets høyeste rangering på FIFA-rankingen har vært 37, i september 1994. Den laveste har vært 117, i august 2007. Nåværende rangering per 2. september 2008 er 97, mens Norge er nummer 29.

Island har aldri spilt i EM, og aldri spilt i VM.

I kvalifiseringen til VM i 2010 er de i gruppe med Nederland, Skottland, Norge og Makedonia. Du kan følge kvalifiseringen her. Denne bloggen vil også bli oppdatert med resultater og nyheter.

I kvalifiseringen til VM i 2006 endte de på 5.plass i sin gruppe med 6 lag og kom bare foran Malta. De vant 1 kamp og spilte 1 uavgjort - begge mot Malta. De tapte 8 kamper.

I kvalifiseringen til EM i 2008 ble de nummer 6 i sin gruppe med 7 lag og kom bare foran Liechtenstein. De vant 2 kamper, begge mot Nord-Irland. De spilte to kamper uavgjort, mot Liechtenstein og Spania. De tapte 6 kamper.

Det nærmeste Island har vært et sluttspill var i EM-kvalifiseringen til EM i 2004, da de under Asgeir Sigurvinssons ledelse kom på 3. plass bak Tyskland og Skottland - bare ett poeng bak Skottland. Hadde Island slått Tyskland i den siste kampen ville Island vunnet gruppen.

Øvrige prestasjoner
Island har slått, på sin hjemmebane, lag som Spania (1991), Tyrkia (1991), Norge (1987), Italia (2004) og Russland (1998).

Spillere
Blant spillerne på dagens landslag er Hermann Hreidarsson (Portsmouth), Gretar Rafn Steinsson (Bolton), Stefan Gislason (Brøndby), Emil Hallfredsson (Reggina), Eidur Gudjohnsen (Barcelona), Heidar Helguson (Bolton).

Aktuelle er også Norges-proffene Indridi Sigurdsson (Lyn), Kristan Orn Sigurdsson (Brann), Birkir Mar Sævarsson (Brann), Theodor Elmar Bjarnason (Lyn), Palmi Rafn Palmason (Stabæk) og Veigar Pall Gunnarsson (Stabæk).

Linker
- Alle landslagskamper (RSSSF)
- Islandske fotballforbund
- Lagprofil Island (NIFS)

Aktuelle artikler i forbindelse med landskampen mot Norge 6. september 2008
- Veigar-smell før Norge-møtet (Dagbladet 2.8.08)

mandag 1. september 2008

Spelt - en sunnere kornsort enn hvete

Spelt er en kornart i hvetefamilien og er nært beslektet med hvete. I forhold til hvete inneholder spelt mer proteiner og mer lettfordøyelige fibre, og også mer magnesium, sink, jern og kobber. Det regnes derfor som sunnere enn hvete og har en voksende popularitet. For få år siden fantes det knapt brød bakt på spelt, nå selges det spelt-Grandiosa. Mange mener spelt gir en bedre følelse og virker "lettere" enn hvete.

Spelt var tidligere en svært viktig kornsort og har vært dyrket i mange tusen år, også i Norden. Den kommer opprinnelig fra midtøsten. Det er hardført korn og den krever ikke gjødsel - egner seg således godt til økologisk jordbruk. Fordi den krever mer plass enn hvete ble den utkonkurrert av hvete.

Morten Harket, vokalist i Aha, har i mange år snakket varmt om spelt, og man må jo kunne si at samfunnet har lyttet. I hvert fall deler av det. Snowboard-guruen Terje Håkonsen startet i 2006 spelt-bakeri på Bygdøy og forretningen går foreløpig ikke særlig godt - eller gjør den det? Daglig leder forklarer underskuddene med den høye etterspørselen.

Det finnes mange typer spelt og ikke alle har røtter mange tusen år tilbake. Spelt-entusiaster er nøye med å velge riktig sort.

Spelt - linker:
- Om de mange typer spelt, og opprinnelse og "ektehet"
- Spelt er oppskrytt, skriver Dagens Næringsliv

søndag 31. august 2008

Albert Riera: Fakta om midtbanespilleren Albert Riera

Albert Riera - fakta
Klubb: Liverpool, trøye nummer 11
Født: 15. april 1982 på Mallorca, Spania
Høyde: 1,88
Vekt: ?
Tidligere klubber: Mallorca, Bordeaux, Espanyol, Manchester City (lån)
Landskamper: Ja, for Spania

Albert Riera er en spansk midtbanespillere som vanligvis spiller venstre ving. Han ble klar for Liverpool 1. september 2008 da han signerte en fireårskontrakt. Kjøpesummen skal ligge på rundt 100 millioner norske kroner.

Han startet karrieren i Mallorca 18 år gammel, i 2000. Debuten hans kom først i februar 2001, hvor han kom på som innbytter. I Mallorca vant han Copa Del Rey våren 2003, før han samme sommer gikk til Bordeaux. Der ble han til 2005, og rakk blant annet å være en nøkkelfigur (med fem mål på ti kamper) i klubbens gode prestasjon i UEFA-cupen i 2003/2004 sesongen, hvor de nådde helt til kvartfinalen.

Deretter returnerte han til Spania og Barcelona, nærmere bestemt klubben Espanyol. Her ble han nesten øyeblikkelig (fikk starte 4 kamper) utlånt til Manchester City, hvor han hadde en helt grei høst - men tilsynelatende ikke god nok til at daværende manager Stuart Pearce ønsket å gjøre overgangen permanent. I 2006 vendte han derfor tilbake til Espanyol hvor han har spilt mye og godt siden. Også i denne klubbens UEFA cup deltakelser har han markert seg med mål og godt spill, og klubben kom helt til finalen i 2007, som ble tapt på straffer mot Sevilla.

Albert Riera er ingen stor målscorer men plukker 4-8 mål per sesong. Han er ikke en spiller med disiplinærproblemer og pådrar seg sjelden kort.

I tillegg til mange UEFA cup kamper (26) har også Riera Champions League erfaring - men ikke akkurat omfattende. Han har én kamp for Mallorca i Champions League.

Riera har også en håndfull landskamper for Spania, og har scoret med flagget på brystet (i sin debut, mot Danmark). Han ble ikke tatt ut i Spanias EM-tropp 2008.

Riera signerte nesten for Everton før Liverpool kom på banen. Espanyol hadde akseptert et bud fra Everton, men Riera selv var vesentlig mer interessert i naboklubben da denne kom på banen.

Albert Riera på YouTube:
: Albert Riera 2007-2008 sesongen
: Albert Riera - hans tidlige år
: Albert Riera kosevideo
: Albert Riera langskudd (mål nummer 5, markert med ?-tegn)

Albert Riera bilder:
:
Google Images

Aktuelle artikler om Albert Riera:
: Riera skev under for Liverpool (Dagbladet 1.9.08)
: - Riera klar for Liverpool (VG 26.8.08)
: - Liverpool enige om Riera-pris (Dagbladet 26.8.08)