tirsdag 2. september 2008

Island: Fakta om fotballandslaget til Island

Islands fotballforbund ble grunnlaget i 1921, ble medlem av FIFA i 1923 og UEFA i 1954. Islands primære stadion er Laugardalsvöllur som ligger i Reykjavik. Island trenes av Olafur Johannesson.

Islands første internasjonale kamp ble spilt i 1946 hjemme mot Danmark, hvor laget tapte 0-3. Det er også mot Danmark laget har sitt største tap; 2-14 i 1967. Den største seieren er mot Færøyene i 1985 (9-0).

Tross sitt lave innbyggertall (i overkant av 300.000) har Island fostret mange gode fotballspillere og mange proffer i store klubber. Et godt eksempel er selvsagt Eidur Gudjohnsen i Barcelona. Islandske spillere har rykte på seg til å være hardtarbeidende, flinke til å høre på trenerne og flinke til å tilpasse seg. I den grad man kan generalisere sies det at de i liten grad har primadonnanykker og gode lederkvaliteter. De er også rimelige, en grunn til at land som Norge har hentet mange proffer fra øya.

Island har seks UEFA-godkjente innendørshaller og nærmere 100 fotballbinger som brukes omtrent døgnet rundt. Landet satser hardt på talentutvikling og har en stor drøm om å en gang kvalifisere seg til et internasjonalt sluttspill.

Islands offisielle prestasjoner
Lagets høyeste rangering på FIFA-rankingen har vært 37, i september 1994. Den laveste har vært 117, i august 2007. Nåværende rangering per 2. september 2008 er 97, mens Norge er nummer 29.

Island har aldri spilt i EM, og aldri spilt i VM.

I kvalifiseringen til VM i 2010 er de i gruppe med Nederland, Skottland, Norge og Makedonia. Du kan følge kvalifiseringen her. Denne bloggen vil også bli oppdatert med resultater og nyheter.

I kvalifiseringen til VM i 2006 endte de på 5.plass i sin gruppe med 6 lag og kom bare foran Malta. De vant 1 kamp og spilte 1 uavgjort - begge mot Malta. De tapte 8 kamper.

I kvalifiseringen til EM i 2008 ble de nummer 6 i sin gruppe med 7 lag og kom bare foran Liechtenstein. De vant 2 kamper, begge mot Nord-Irland. De spilte to kamper uavgjort, mot Liechtenstein og Spania. De tapte 6 kamper.

Det nærmeste Island har vært et sluttspill var i EM-kvalifiseringen til EM i 2004, da de under Asgeir Sigurvinssons ledelse kom på 3. plass bak Tyskland og Skottland - bare ett poeng bak Skottland. Hadde Island slått Tyskland i den siste kampen ville Island vunnet gruppen.

Øvrige prestasjoner
Island har slått, på sin hjemmebane, lag som Spania (1991), Tyrkia (1991), Norge (1987), Italia (2004) og Russland (1998).

Spillere
Blant spillerne på dagens landslag er Hermann Hreidarsson (Portsmouth), Gretar Rafn Steinsson (Bolton), Stefan Gislason (Brøndby), Emil Hallfredsson (Reggina), Eidur Gudjohnsen (Barcelona), Heidar Helguson (Bolton).

Aktuelle er også Norges-proffene Indridi Sigurdsson (Lyn), Kristan Orn Sigurdsson (Brann), Birkir Mar Sævarsson (Brann), Theodor Elmar Bjarnason (Lyn), Palmi Rafn Palmason (Stabæk) og Veigar Pall Gunnarsson (Stabæk).

Linker
- Alle landslagskamper (RSSSF)
- Islandske fotballforbund
- Lagprofil Island (NIFS)

Aktuelle artikler i forbindelse med landskampen mot Norge 6. september 2008
- Veigar-smell før Norge-møtet (Dagbladet 2.8.08)

Ingen kommentarer: