tirsdag 2. september 2008

Skottland: Fakta om fotballandslaget til Skottland

Det skotske fotballforbundet ble stiftet i 1873 og de ble medlem av FIFA i 1910. Skottlands nasjonalstadion er Hampden Park i Glasgow. Laget trenes av George Burley.

Skottlands største seier er 11-0 mot Irland i 1901. Det største tapet kom mot daværende verdensmestere Uruguay i VM 1954. Skottland tapte 0-7.

Skottland er, sammen med England, det eldste fotballlandslaget i verden, og det var Skottland og England som møttes i verdens første internasjonale fotballkamp, i 1872. Kampen endte 0-0 og lagene har vært hissige rivaler siden - ikke minst også takket være Skottlands posisjon under England. Skottland har i perioder vært kjent for hooliganisme, særlig på 70-tallet. Kallenavnet på dem er "Tartan Army", og i 1977 stormet de Wembley og ødela målene. Siden det har det skjedd store endringer, og de skotske supporterne er nå anerkjent som vennlige, sporty og høylytte. '

Skottlands første kamp utenfor de britiske øye var mot Norge i 1929. Den ble spilt i Bergen, og skottene vant 7-3.

Skottlands offisielle prestasjoner

Skottlands høyeste rangering på FIFA-rankingen er 13, i oktober 2007. Den laveste er 88, i mars 2005. Disse tallene, og lengden i tid mellom dem, sier noe om hvor stor nivåheving Skottland har hatt de siste årene. Nåværende rangering, per 2. september 2008, er 16, (Norge er nummer 29) og den kraftige økningen siden lavmålet i 2005 (under Berti Vogts) kan tilskrives en rekke gode resultater oppnådd av Walter Smith og deretter Alex McLeish.

Nåværende trener er altså George Burley.

Tross fremgangen har ikke Skottland deltatt i et internasjonalt sluttspill siden VM i 1998.
I kvalifiseringen til VM i 2010 er de i gruppe med Nederland, Island, Norge og Makedonia. Du kan følge kvalifiseringen her. Denne bloggen vil også bli oppdatert med resultater og nyheter.

I kvalifiseringen til VM i 2006 endte Skottland på 3. plass i sin gruppe med 6. lag (inkludert Norge, som ble nummer 2). Skottland vant 3 kamper, hjemme mot Moldova og borte mot Slovenia og Norge, og spilte uavgjort 4 kamper. De tapte hjemme for Norge, borte mot Italia og hjemme mot Hviterussland.

I kvalifiseringen til EM i 2008 ble igjen nummer 3, denne gang i en gruppe med 7 lag. Dette var dog en god prestasjon da laget kun var 2 poeng bak annenplassen, som ble tatt av Frankrike. Italia fikk førsteplassen i det som var en særdeles tøff gruppe (med Ukraina, Litauen, Georgia og Færøyene som øvrige lag). Skottland spilte ikke en eneste uavgjort, vant 8 kamper og tapte 4 - inkludert sterke triumfer både hjemme og borte mot Frankrike. Uheldigvis for Skottland tapte de hjemme for Italia i den aller siste kampen (på overtid!) og mistet derfor annenplassen som hadde gitt direkte kvalifisering.

Skottland kan trøste seg med at de har deltatt i 8 VM, selv om de hver eneste gang har blitt slått ut i gruppespillet. Tre ganger har de blitt slått ut på målforskjell. I 1950 var de kvalifisert, men trakk seg fra deltakelse med begrunnelsen at de ikke var britiske mestere. Dette skyldtes det såkalte British Home Championship som i 100 år, med siste året i 1984, ble arrangert med England, Skottland, Wales og Nord-Irland/Irland som deltakere.

Skottland har deltatt i 2 EM, 1992 og 1996. Også da ble de slått ut i gruppespillet, i 1996 på målforskjell. Dette var nok en særdeles bitter historie for skottene. Laget møtte England i gruppespillet og tapte 0-2. Men de hadde likevel gått videre fra gruppespillet om ikke England hadde tapt hele 1-4 mot Nederland. Det siste 4-1 målet til Nederland sendte Nederland videre på bekostning av Skottland, og utallige engelskmenn ertet skottene med at de gjorde det med vilje.

Spillere
Blant spillere som er tatt ut i troppen til Skottlands første to VM-kvalifiseringskamper i september 2008 (mot Makedonia og Island) er keeperne Craig Gordon (Sunderland) og Allan McGregor (Glasgow Rangers), forsvarsspillerne Gary Caldwell og Stephen McManus (begge Celtic), Kirk Broadfoot (Glasgow Rangers) og Callim Davidson (Preston).

Blant midtbanespillere finner vi Scott Brown, Barry Robson, Paul Hartley og Shaun Maloney (alle Celtic), Darren Fletcher fra Manchester United og James Morrison fra West Bromwich.

Spisser er Kris Boyd og Kenny Miller (Glasgow Rangers), David Clarksom (Motherwell) og James McFadden (Birmingham).

Kaptein er vanligvis Barry Ferguson, men han er skadet til de første kampene.

Linker
- Alle landslagskamper (RSSSF)
- Det skotske fotballforbundet
- Lagprofil Skottland (NIFS)

Aktuelle artikler i forbindelse med Skottlands deltakelse i Norges VM-gruppe for kvalifiseringen til 2010
- Skadeskutte skotter før VM-kvalik (Dagbladet 3.9.08)
- Skottene frykter skandaledommer (Dagbladet 4.9.08)

Ingen kommentarer: