mandag 1. september 2008

Spelt - en sunnere kornsort enn hvete

Spelt er en kornart i hvetefamilien og er nært beslektet med hvete. I forhold til hvete inneholder spelt mer proteiner og mer lettfordøyelige fibre, og også mer magnesium, sink, jern og kobber. Det regnes derfor som sunnere enn hvete og har en voksende popularitet. For få år siden fantes det knapt brød bakt på spelt, nå selges det spelt-Grandiosa. Mange mener spelt gir en bedre følelse og virker "lettere" enn hvete.

Spelt var tidligere en svært viktig kornsort og har vært dyrket i mange tusen år, også i Norden. Den kommer opprinnelig fra midtøsten. Det er hardført korn og den krever ikke gjødsel - egner seg således godt til økologisk jordbruk. Fordi den krever mer plass enn hvete ble den utkonkurrert av hvete.

Morten Harket, vokalist i Aha, har i mange år snakket varmt om spelt, og man må jo kunne si at samfunnet har lyttet. I hvert fall deler av det. Snowboard-guruen Terje Håkonsen startet i 2006 spelt-bakeri på Bygdøy og forretningen går foreløpig ikke særlig godt - eller gjør den det? Daglig leder forklarer underskuddene med den høye etterspørselen.

Det finnes mange typer spelt og ikke alle har røtter mange tusen år tilbake. Spelt-entusiaster er nøye med å velge riktig sort.

Spelt - linker:
- Om de mange typer spelt, og opprinnelse og "ektehet"
- Spelt er oppskrytt, skriver Dagens Næringsliv

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vel, spelt er kanskje en smule sunnere enn hvete, men bare en smule. Det er mange andre kornsorter som er sunnere og det er best å spise variert. Dessuten spiser de fleste nordmenn altfor hvitt brød og altfor mye brød. Vi spiser også altfor mye kjøtt og altfor lite grønnsaker. Bare se i enkelte velassorterte dagligvarebutikker, hvor få typer salat det fins i enkelte butikker. Kjør på med grønnsaker, det er det beste for kroppen!

jb sa...

Miljøet?
Hvor blir det av miljøtenkningen?
Har inntrykk av at hele speltgjengen også regner seg som "ta vare på miljøet". Det brukes dobbelt så mye areal for å dyrke spelt som vanlig korn. Det virker noe ego å drive slikt råkjør på dyrkningsarealet.
Er det ikke sammenheng mellom liv og lære?

Anonym sa...

Det virker rart ja JB. Er vi sikre på at speltmel er tøffere for miljøet, selv om det tar mer plass? Det krever visstnok langt mindre gjødsel blant annet. Ikke vet jeg.

Men ser jo at en professor i korn sier at sunnhetsaspektet bare er tøys, med mindre man ikke tåler hvetemel.

jb sa...

Det er vel heller ikke særlig miljøvennlig å ta bilen og kjøre til Sverige for å kjøpe mel for å bake seg noen brød!?

Anonym sa...

Forsåvidt enig.

Men er vi nødt til å blande inn miljø i alt da...